7 συμβουλές για πιο οικονομική οδήγηση

7 συμβουλές για πιο οικονομική οδήγηση

7 συμβουλές για πιο οικονομική οδήγηση 1200 801 phoenixdaamt

Η παράλειψη του σέρβις, οι υψηλές ταχύτητες, η λάθος πίεση στα ελαστικά και η επιθετική οδήγηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου στο αυτοκίνητο μας. Ας δούμε κάποιες οδηγικές συνήθειες που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε έτσι ώστε να κάνουμε την οδήγηση μας πιο οικονομική.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε εφτά τρόπους που μειώνουν το κόστος της μετακίνησης και που, τελικά, αυξάνουν τα χιλιόμετρα που θα κάνετε με τα ίδια λίτρα καυσίμου.

Σβηστές μηχανές

Σβήστε τη μηχανή στις ολιγόλεπτες στάσεις.

Κάθε κινητήρας σε λειτουργία καίει περισσότερο καύσιμο από όσο όταν είναι σβηστός, και αυτό είναι ένα αξίωμα που συχνά ξεχνάμε. Επιπλέον, τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται «ζέσταμα» το πρωί. Ξεκινήστε κανονικά και χωρίς καθυστέρηση.

Προσοχή στα παράθυρα

Ανοιχτά παράθυρα στην πόλη, κλειστά στην εθνική οδό.

Εκτός από το καλοκαίρι που η ζέστη είναι ανυπόφορη, την άνοιξη και το φθινόπωρο δεν χρειαζόμαστε κλιματισμό για να νιώσουμε άνετα με τη θερμοκρασία. Σβήστε λοιπόν το A/C όσο οδηγείτε στην πόλη (οικονομία έως και 21%) και ενεργοποιήστε το στον αυτοκινητόδρομο όπου τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν -λόγω αντίστασης του αέρα- την κατανάλωση έως και 15%.

Σέρβις

Μην παραλείπετε τα σέρβις.

Η σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου εγγυάται πως τα εξαρτήματά του λειτουργούν αποτελεσματικά. Παλιό φίλτρο αέρα, μη ευθυγραμμισμένοι τροχοί και χαμηλή στάθμη λαδιού στον κινητήρα όχι μόνο αυξάνουν την κατανάλωση -μέχρι και 13%- αλλά αυξάνουν και τους εκπεμπόμενους ρύπους με κίνδυνο να σας επιβληθεί πρόστιμο σε τυχόν έλεγχο καυσαερίων.

Προσοχή στη ταχύτητα

Μην ξεπερνάτε τα 100.

Ανάλογα με το αυτοκίνητο, η διαφορά κατανάλωσης από τα 90 χλμ/ώρα στα 120 είναι από 15% έως και 25%. Μείνετε κάτω από τα 100 και φτάστε λίγα λεπτά αργότερα.

«Έξυπνη οδήγηση»

Οδηγείτε έξυπνα.

Δεν χρειάζεται να πατάτε γκάζι όταν μερικά μέτρα μπροστά σας το φανάρι είναι ακόμα κόκκινο. Δεν χρειάζεται να πλησιάζετε στο προπορευόμενο αυτοκίνητο όταν ξέρετε ότι θα πρέπει να «τσιμπήσετε» το φρένο για να μην το ακουμπήσετε. Η αδράνεια του οχήματός μας είναι αρκετή για να μας πάει εκατοντάδες μέτρα χωρίς «γκαζιές», γι’ αυτό προσπαθήστε να αφήνετε το αμάξι να ρολάρει όσο γίνεται περισσότερο.
Γενικά, τα απότομα ξεκινήματα, τα φρεναρίσματα την τελευταία στιγμή και, γενικά, η επιθετική και νευρική οδήγηση αυξάνουν την κατανάλωση έως και 35% – κι, επιπλέον, φθείρουν τα φρένα, τα λάστιχα και τα άλλα εξαρτήματα με πολύ ταχύτερους ρυθμούς

Ελαφρύνετε το βάρος

Αδειάστε το χώρο αποσκευών.

Για κάθε 50 κιλά που προστίθενται στο βάρος του αυτοκινήτου η κατανάλωση αυξάνεται κατά 1-2% και για όσους έχουν κάνει το πορτ-μπαγκάζ αποθήκη το κόστος σε βάθος χρόνου είναι σημαντικό.

Προσοχή στα λάστιχα

Σωστή πίεση στα ελαστικά.

Χαμηλή πίεση σημαίνει έως και 3% υψηλότερη κατανάλωση, αφού μεγαλώνουν οι αντιστάσεις του τροχού στην επαφή με το έδαφος. Ελέγχετε τις πιέσεις τουλάχιστον δύο φορές το μήνα και κρατήστε τες στις σωστές τιμές – αναγράφονται στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού.