Diesel vs Βενζίνη

Diesel vs Βενζίνη

Diesel vs Βενζίνη 1430 904 phoenixdaamt

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα, στο οποίο αναζητεί απάντηση ο υποψήφιος αγοραστής αυτοκινήτου..Diesel ή Βενζίνη;

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για κινητήρα Diesel;
Υψηλή αξία αγοράς με ακριβά πακέτα Service και με <ιδιαίτερο> ήχο.
Μήπως όλα αυτά τελικά είναι υπερβολικά;

Η τωρινή γενιά των μοντέλων που λειτουργούν με καύσιμο diesel αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μηχανή με βάση το πετρέλαιο, η οποία είναι οικολογικά φιλική, χωρίς να θυσιάζει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα έχουν μειωθεί πολύ τα επίπεδα του εκπεμπόμενου ήχου, καθιστώντας τους κινητήρες Diesel πολύ κοντά στους αντίστοιχους βενζίνης.

Ας δούμε αναλυτικά τα σημαντικά σημεία διαφοράς μεταξύ των δύο τύπων κινητήρων.

Λειτουργία:

Οι μηχανές diesel, όπως και οι μηχανές βενζίνης, είναι μηχανές εσωτερικής καύσης. Οπότε ο βασικός τρόπος λειτουργίας είναι σχεδόν ο ίδιος και για τους δύο τύπους. Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε Diesel και αμόλυβδη είναι ο τρόπος καύσης μέσα στην μηχανή. Στη περίπτωση λειτουργίας με αμόλυβδη βενζίνη, ο αέρας και η βενζίνη συμπιέζονται, και τη κατάλληλη στιγμή δημιουργείται σπίθα, λειτουργώντας έτσι το αυτοκίνητο. Από την άλλη πλευρά, η μηχανή Diesel με την μίξη αέρα και πετρελαίου υπο αρκετή πίεση θερμαίνεται τόσο πολύ ώστε να ανάψει αυτόματα και να λειτουργήσει το αυτοκίνητο.

Αξίας Αγοράς και Κατανάλωση:

Φυσικά και υπάρχει διαφορά στο κόστος κτήσης ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο Diesel και στο αντίστοιχο βενζίνης, καθώς τα αυτοκίνητα πετρελαίου είναι πιο ακριβά. Συνήθως παρουσιάζεται μία απόκλιση περίπου στα 1.000€-1.500€ για τα αυτοκίνητα της μεσαίας κατηγόριας και 2.000€-3.000€ στα SUV-πολυτελή αυτοκίνητα. Η διαφορά αυτή όμως είναι πλασματική καθώς τα Diesel αυτοκίνητα εξοικονομούν χρήματα από τα χαμηλότερη έξοδα κατανάλωσης.

Το Diesel, έχει μεγαλύτερη πυκνότητα ως καύσιμο σε σχέση με τη βενζίνη. Αυτό λειτουργεί προσθετικά, καθώς το πετρέλαιο καίγεται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι η βενζίνη. Ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική διαφορά στο κόστος του λίτρου πετρελαίου σε σχέση με τη βενζίνη, της τάξης των 20λεπτών/ λίτρο. Οι δυο αυτοί παράγοντες κάνουν τα αυτοκίνητα diesel οικονομικότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζίνης. Για παράδειγμα ένα μοντέλο της μεσαίας κατηγόριας αυτοκίνητου με κινητήρα diesel 1.600κυβικων, σε σχέση με το αντίστοιχο με κινητήρα βενζίνης 1.600κυβικών, κοστίζει 5€ φθηνότερα για να διανύσει 100χιλιόμετρα. Όποτε σε ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ μπορείτε με τα ίδια χρήματα να διανύσετε περίπου 150-200 χιλιόμετρα περισσότερα με το κινητήρα πετρελαίου.

 

 

Απόδοση:

Η αποτελεσματικότητα και των δύο ειδών μηχανής είναι μετρήσιμη σε ίππους και στροφορμή. Οι ίπποι είναι μονάδα μέτρησης της δύναμης που αποδίδει ο κινητήρας και η στροφορμή η μονάδα μέτρησης των στροφών που πραγματοποιεί η μηχανή μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι μηχανές Diesel συνήθως αποδίδουν λιγότερους ίππους από τις αντίστοιχες βενζίνης καθώς δουλεύουν σε περιορισμένο αριθμό στροφών. Μία μηχανή βενζίνης λειτουργεί συνήθως έως τις 6.500-7.000 στροφές, ενώ η μηχανή πετρελαίου έως τις 4.500-5.000 στροφές . Για το λόγο αυτό τα περισσότερα sport αυτοκίνητα εξοπλίζονται αποκλειστικά με κινητήρες βενζίνης.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων έχει αυξηθεί κατά πολύ η απόδοση των κινητήρων πετρελαίου σε βαθμό που δεν υπάρχει εύκολος διαχωρισμός στο θέμα επιδόσεων με τους αντίστοιχους κινητήρες βενζίνης.

Αξιοπιστία:

Οι μηχανές diesel, λόγω της ιδιαίτερης καύσης που πραγματοποιείται στο εσωτερικό τους, είναι κατασκευασμένες με ανθεκτικότερα υλικά σε σχέση με τις αντίστοιχες βενζίνης. Τα προηγούμενα χρόνια τα υλικά αυτά, ήταν πολύ πιο βαριά από αυτά του κινητήρα βενζίνης, οπότε το αυτοκίνητο ζύγιζε περισσότερο και φυσικά είχε αυξημένη κατανάλωση. Στις μέρες μας το βάρος των συγκεκριμένων υλικών έχει φτάσει τα επίπεδα των υλικών των κινητήρων βενζίνης, οπότε δεν τίθεται θέμα επιπλέον κατανάλωσης λόγω βάρους.

Επιπροσθέτως, η μηχανή Diesel είναι πιο απλή σε κατασκευή από της μηχανές αμόλυβδης, και δεν χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συντήρηση όπως η μηχανή βενζίνης. Συγκεκριμένα η μηχανή πετρελαίου συντηρείται στους διπλάσιους χρόνους σε σχέση με την αντίστοιχη βενζίνης. Αυτό συνεπάγεται το μισό κόστος συντήρησης ανάμεσα στους δύο τύπους κινητήρα.

Μύθος ή πραγματικότητα, η μηχανή πετρελαίου προσφέρει αξιοπιστία και οικονομία στον οδηγό. Η επιλογή ανάμεσα σε diesel ή βενζίνη εξαρτάται από τη χρήση που θέλετε να κάνετε στο αυτοκίνητο σας.

Πηγή: automarin.gr