Πλεονεκτήματα Πετρελαίου Θέρμανσης

Πλεονεκτήματα Πετρελαίου Θέρμανσης

Πλεονεκτήματα Πετρελαίου Θέρμανσης 460 340 phoenixdaamt

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το Πετρέλαιο Θέρμανσης αποτελεί κοινό στόχο τόσο της Πολιτείας, όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αύξηση του ΕΦΚ είχε αντίκτυπο όχι μόνο στα νοικοκυριά, που κάποια από αυτά έμειναν χωρίς θέρμανση τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο περιβάλλον, αφού πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποίησαν ποικίλους και επικίνδυνους, πολλές φορές, τρόπους θέρμανσης.

Η Πολιτεία προχώρησε στην αύξηση του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Κίνησης και Θέρμανσης, κυρίως για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου. Εκτός αυτού, η Πολιτεία θέσπισε και μια σειρά άλλων μέτρων με στόχο να λειτουργήσουν συνδυαστικά για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης καυσίμων. Το σύστημα εισροών – εκροών, αναμφίβολα αποτελεί το βασικότερο μέτρο που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Όμως, το σύστημα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί πλήρως σε όλα τα πρατήρια, αλλά μόνο σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας.

Η θέση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω υστέρηση στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του συστήματος εισροών – εκροών, είναι η πλήρης κατάργηση όλων των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να προμηθεύεται πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή. Η πρόταση αυτή επιφέρει το καλύτερο κοινωνικό αποτέλεσμα, χωρίς παράλληλα να ανοίγει την πόρτα στο λαθρεμπόριο.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Ο ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το τελευταίο διάστημα ο καταναλωτής έχει «βομβαρδιστεί» από μηνύματα για διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης (ρεύμα, κλιματιστικά, τζάκια, σόμπες, φυσικό αέριο, κ.λπ.), οι οποίοι «υπόσχονται» χαμηλότερο κόστος χρήσης με την ίδια θερμαντική ικανότητα. Η «δαιμονοποίηση» του πλέον διαδεδομένου τρόπου θέρμανσης στη Χώρα μας όμως, γίνεται χωρίς πραγματικά στοιχεία και τεκμηρίωση, τόσο για το πραγματικό κόστος κτήσης τους, όσο και για την πραγματική τους απόδοση.

Γι’ αυτό ο Σύνδεσμος συμβούλεψε το καταναλωτικό κοινό μέσω διαφημιστικής καμπάνιας:

 • Πριν αποφασίσεις, ενημερώσου και αξιολόγησε όλα τα δεδομένα.
 • Μην παρασύρεσαι από υπερβολικές υποσχέσεις, ειδικά σε μη δοκιμασμένα συστήματα.
 • Μη στηρίζεσαι σε αβάσιμες, ανερμάτιστες φήμες και συζητήσεις «παρεΐστικες» για να βγάλεις συμπεράσματα.
 • Ενημερώσου σωστά για τη θερμαντική ικανότητα και την απόδοση του κάθε συστήματος.
 • Έλεγξε τις τιμές και ψάξε μελλοντικές αυξήσεις (π.χ. οι μεγάλες αυξήσεις που ήδη έγιναν στα καυσόξυλα κλπ.).
 • Επεξεργάσου τα δεδομένα ψύχραιμα και θα διαπιστώσεις ότι το πετρέλαιο θέρμανσης που γνωρίζεις καλά και σε εξυπηρετεί εδώ και τόσα χρόνια συνεχίζει να είναι η καλύτερη λύση.
 • Είναι το μόνο μέσο θέρμανσης που δίνει επιστροφή φόρου (στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών).

Α. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

 • Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ο πιο δοκιμασμένος και ασφαλής τρόπος θέρμανσης.
 • Ζεσταίνει ομοιόμορφα το χώρο. Ειδικά δε με τους σημερινούς σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες, μπορείς να πετύχεις με μεγάλη ακρίβεια το ύψος της θερμοκρασίας που επιθυμείς να έχεις στο σπίτι σου.
 • Έχει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα.
 • Δεν απαιτεί νέα και μεγάλη επένδυση, καθ’ ότι η πλειοψηφία των κατοικιών στα αστικά κέντρα διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή (η μετατροπή της υποδομής σε συστήματα με άλλο καύσιμο δεν είναι πάντα εφικτή και απαιτεί μεγάλο κόστος).
 • Είναι ένα ενεργειακό προϊόν εύκολο στη χρήση.
 • Εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό νοικοκυριών που δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου.
 • Η χρήση σε ένα σωστά ρυθμισμένο καυστήρα έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, με εκπομπές κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές των καυστήρων στερεών καυσίμων. Έχει αρκετά σταθερή ποιότητα εξασφαλίζοντας μικρές διακυμάνσεις στην απόδοση του λέβητα.
 • Δεν απαιτεί συντήρηση άλλη, πέραν αυτής του καυστήρα μια φορά το χρόνο, η οποία αν γίνεται σωστά βοηθάει και στην εξοικονόμηση καυσίμου.
 • Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης είναι πάντα απρόσκοπτη, αφού οι υποδομές αποθήκευσης και διάθεσης των επιχειρήσεων διανομής θέρμανσης υπερκαλύπτουν όλη τη χώρα.
 • Ο καταναλωτής έχει δεκάδες επιλογές για να προμηθευτεί το πετρέλαιό του, πχ. από εταιρίες, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, πρατήρια, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που τον συμφέρει και του ταιριάζει.
 • Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ασφαλέστερη σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, καθώς δεν ενέχει κινδύνους, πχ. από έκρηξη, αναθυμιάσεις κλπ.
 • Οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει με επιτυχία πλήθος συστημάτων, διαδικασιών και ελέγχων, με στόχο ο καταναλωτής να παραλαμβάνει σωστή ποιότητα και ποσότητα πετρελαίου.

Β. ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η μετάβαση σε άλλο σύστημα θέρμανσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτεί επένδυση η οποία μπορεί να ξεκινάει από ένα ποσό άνω των 1.000 € και να ξεπερνάει τις 10.000 €. Για την εγκατάσταση αυτή, συχνά απαιτούνται και εκτεταμένες εργασίες μέσα στο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, όχληση κλπ.

 • Η οποιαδήποτε μετατροπή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας, pellets, κλιματιστικά, ηλεκτρικούς λέβητες, κλπ.) απαιτεί σημαντική δαπάνη που θα πρέπει να συνυπολογισθεί στο κόστος λειτουργίας τους.
 • Στα περισσότερα συστήματα ο χρόνος απόσβεσης είναι μεγαλύτερος των 5 ετών.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αρκετές μετατροπές στους χώρους θέρμανσης, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής να χρησιμοποιήσει άλλη μορφή θέρμανσης (πχ. αυξημένος αποθηκευτικός χώρος, καμινάδες κλπ.).

Σε σχέση με τα ανωτέρω συστήματα θέρμανσης (αν όχι όλα, τα περισσότερα) επισημαίνουμε ότι:

 • Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.
 • Το κάθε εναλλακτικό σύστημα απαιτεί ειδική, χρονοβόρα και επίπονη «μεταχείριση», πχ. καθάρισμα του καυστήρα pellet ή του ενεργειακού τζακιού από τις στάχτες, μεταφορά, αποθήκευση, κλπ.
 • Μερικά από αυτά τα συστήματα (κλιματιστικά, θερμάστρες, θερμοπομποί, panel υπέρυθρης θέρμανσης) ζεσταίνουν ένα συγκεκριμένο χώρο (δωμάτιο) και έτσι δε μπορούν να συγκριθούν πραγματικά με ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, όπως είναι του πετρελαίου.
 • Η θέρμανση που παράγουν μπορεί πχ. να ξεραίνει την ατμόσφαιρα, να παράγει ένα θερμό ρεύμα αέρα, το οποίο να είναι ενοχλητικό ή και βλαβερό για την υγεία, κλπ.
 • Η καύση ξύλων ή pellets είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ατμόσφαιρα, αφού συνοδεύεται από έκλυση επιβλαβών σωματιδίων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης, φαινόμενο το οποίο έγινε ιδιαίτερα αισθητό.
 • Η σύνδεση του φυσικού αερίου υποχρεώνει τον καταναλωτή να ξηλώσει τον καυστήρα και τη δεξαμενή πετρελαίου, στερώντας του μελλοντικά την επιλογή να χρησιμοποιήσει παράλληλα και το πετρέλαιο θέρμανσης, αν κρίνει ότι τον συμφέρει.
 • Η ποιότητα της καύσιμης ύλης σε πολλά από τα εναλλακτικά συστήματα δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μη γνωρίζει πραγματικά τι αγοράζει και να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία.
 • Τα περισσότερα συστήματα δεν είναι δοκιμασμένα στο χρόνο, δηλαδή ο καταναλωτής δεν έχει εμπειρία από πιθανά προβλήματα, δεν είναι ξεκάθαρο το πραγματικό κόστος συντήρησης, η συχνότητα βλαβών, η σταθερότητα της απόδοσης μετά από μερικά χρόνια, κλπ.

Γ. ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που γίνεται και είναι εις βάρος της εθνικής οικονομίας και του έλληνα φορολογούμενου.

Γι’ αυτό, η Πολιτεία αποφάσισε να ενισχύσει μέρος των καταναλωτών με επίδομα θέρμανσης (λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια) για να καλυφθεί μεγάλο μέρος από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Δες αν δικαιούσαι το επίδομα και πώς θα υποβάλεις αίτηση για να το λάβεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τηλ.: 210 4803.131, ιστοσελίδα: https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ.

Δ. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ

Θωρακίστε το σπίτι σας – Επιδοτούμενο πρόγραμμα «εξοικονομώ»:
Ένα σπίτι το οποίο έχει απώλειες, πχ. λόγω κακής μόνωσης, δε μπορεί να θερμανθεί ικανοποιητικά από κανένα σύστημα θέρμανσης.

Κατά την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στη θωράκιση του μέσω μόνωσης και κουφωμάτων. Μια τέτοια επένδυση θα μείωνε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση το χειμώνα, αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι, χωρίς δαπάνη για αλλαγή τρόπου θέρμανσης, η οποία απαιτεί επιπλέον ποσό χρημάτων και δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει μείωση των απωλειών θερμότητας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του http://www.ypeka.gr/el-gr/

Πηγή: seepe.gr