Πώς θα προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για το καλοκαίρι.

Πώς θα προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για το καλοκαίρι.

Πώς θα προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για το καλοκαίρι. 1200 801 phoenixdaamt

Η επίδραση που ασκούν οι υψηλές θερμοκρασίες και το άμεσο ηλιακό φως, ενέχει κίνδυνους για μια πληθώρα συστημάτων και τμημάτων του αυτοκινήτου. Το άνισο ξεθώριασμα της βαφής, οι ρωγμές στα τμήματα από πλαστικό, η υπερθέρμανση του κινητήρα και οι ζημιές στα φρένα, αποτελούν μερικά μόνον από τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει η  θερμότητα.

Τα παραπάνω, λοιπόν, αποτελούν το λόγο για τον οποίο απαιτείται η πρόσθετη προστασία του αυτοκινήτου το καλοκαίρι. Πιο κάτω, θα σας πούμε πώς να τη διασφαλίσετε, αλλά και πώς θα κατανοήσετε τις ιδιαιτερότητες κατά τη χρήση του αυτοκινήτου σας, όταν κάνει ζέστη.

Τι θα πρέπει να κάνετε πριν την καλοκαιρινή περίοδο

  • Έλεγχος του συστήματος ψύξης. Όταν κάνει ζέστη, η λειτουργία του πραγματοποιείται κάτω από υπερβολικά φορτία, μιας και η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος επιδρά πολύ αρνητικά στις διαδικασίες εναλλαγής θερμότητας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η άψογη λειτουργία του συνόλου των τμημάτων του: της αντλίας, του θερμοστάτη, των αισθητήρων και του βεντιλατέρ, μιας και στην αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να παρουσιαστεί υπερθέρμανση του κινητήρα. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, θα πρέπει να πραγματοποιείται και έλεγχος της στάθμης του αντιψυκτικού και πλήρωσή του μέχρι το αναγκαίο επίπεδο. Οι σωλήνες, οι αγωγοί και οι συνδέσεις τους, θα πρέπει να περνούν από διαγνωστικό έλεγχο: η δυσλειτουργία τους θα επιφέρει διαρροές του αντιψυκτικού. Αν η στάθμη του συγκεκριμένου υγρού, δεν είναι επαρκής, θα επιδεινωθεί η αποτελεσματικότητα του συνόλου του συστήματος.
  • Καθαρισμός του ψυγείου νερού. Η αποτελεσματική λειτουργία του εξαρτάται από την επιφάνεια που δέχεται αέρα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει το ψυγείο να καθαρίζεται από τη σκόνη, τις ίνες και τα έντομα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να λυθεί η μονάδα και να πλυθεί με νερό υπό πίεση. Οι συγκεκριμένες διαδικασίες θα πρέπει να εκτελούνται από επαγγελματίες.
  • Διαγνωστικός έλεγχος κλιματιστικού. Το να αισθάνεται καλά ο οδηγός και να είναι προσεκτικός, έχει να κάνει με τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας επιβατών, η οποία ασκεί άμεση επιρροή στην οδική ασφάλεια. Ο διαγνωστικός έλεγχος του συγκεκριμένου συστήματος, μπορεί να γίνει και από εσάς τους ίδιους, εκτιμώντας απλώς το πόσο αποτελεσματικά ψύχεται ο αέρας. Αν εντοπίσετε προβλήματα ή την ύπαρξη δυσάρεστης οσμής στην καμπίνα επιβατών, όταν είναι αναμμένο το κλιματιστικό, θα πρέπει να αποταθείτε σε κάποιον επαγγελματία για να βρεθεί η βλάβη και να επισκευαστεί.
  • Διασφαλίστε ότι το υγρό των φρένων είναι λειτουργικό. Πρόκειται για ένα υδροαπορροφητικό υγρό, του οποίου το σημείο βρασμού μειώνεται αν περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού. Το παραπάνω γεγονός γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο στις υψηλές θερμοκρασίας, μιας και προκαλεί απώλειες στην απόδοση των φρένων.
  • Τοποθετήστε θερινά ελαστικά. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας φοράει χειμερινά ελαστικά, θα πρέπει να τα αλλάξετε με θερινά. Τα χειμερινά ελαστικά είναι ιδιαίτερα μαλακά κατά την επαφή τους με το οδόστρωμα και φθείρονται ταχύτατα. Εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του μοτίβου του πέλματός τους, το οποίο διαθέτει υψηλή ποσότητα αυλακώσεων και τακουνιών, τα χαρακτηριστικά της πρόσφυσής τους στο οδόστρωμα, είναι χειρότερα από αυτά των θερινών ελαστικών. Επίσης, η μικρή ακαμψία στις περιοχές των ώμων τους, δυσχεραίνει το χειρισμό του οχήματος.
  • Αντικαταστήστε τα φίλτρα αέρα και καμπίνας. Η συσσώρευση σκόνης στον αέρα αυξάνεται όταν κάνει ζέστη και τα φθαρμένα στοιχεία φιλτραρίσματος, ενδέχεται να μην καταφέρουν να τη συγκρατήσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρχει απώλεια της ισχύος του κινητήρα και παράλληλα, θα αυξηθεί η κατανάλωση καυσίμου. Όσον αφορά στους επιβάτες της καμπίνας, θα εμφανιστούν δυσάρεστες οσμές, θα θαμπώσουν τα παράθυρα και θα αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια.
  • Φιμέ τζάμια. Το άμεσο ηλιακό φώς επιδρά με επικίνδυνο τρόπο στα τμήματα της καμπίνας επιβατών: τα τμήματα από πλαστικό ραγίζουν εύκολα, το καουτσούκ χάνει την ελαστικότητά του, το δέρμα ξεραίνεται, το χρώμα ξεθωριάζει και τα κολλημένα τμήματα ξεκολλούν. Τα φιμέ φιλμ ενδέχεται να προσφέρουν τη λύση στα πιο πάνω προβλήματα: σταματούν έως και το 99% των ακτινών UV, ενώ παράλληλα, αντανακλούν έως και το 63% της ηλιακής ακτινοβολίας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση της καμπίνας επιβατών. Κατά την επιλογή, ωστόσο, του επιθυμητού φιλμ θα πρέπει να ελέγξετε τη δυνατότητα μετάδοση του φωτός του, η οποία θα πρέπει να συνάδει με τα πρότυπα και τα επιτρεπόμενα όρια που ορίζει η νομοθεσία κάθε χώρας.
  • Αγοράστε ειδικά αξεσουάρ. Κάποια ειδική ηλιοπροστασία με βεντούζες που αντανακλά το φως, θα προσφέρει προστασία στο ταμπλό από τον ήλιο, όσο το αυτοκίνητο θα είναι https://www.autodoc.gr/σταθμευμένο. Κάποια κουκούλα αυτοκινήτου θα σας επιτρέψει να αποφύγετε πιθανές ζημίες στα τμήματα του εξωτερικού του.

Πηγή: autodoc.gr