Συμβουλές για την ενοικίαση αυτοκινήτου

Συμβουλές για την ενοικίαση αυτοκινήτου

Συμβουλές για την ενοικίαση αυτοκινήτου 1500 1000 phoenixdaamt

Η ενοικίαση αυτοκινήτου έχει γίνει ευκολότερη από ποτέ, καθώς μέσω internet υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης τιμών, διαθέσιμων οχημάτων και καλύψεων από πολλές εταιρείες ενοικίασης.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες συμβουλές που έχουν προκύψει από συχνούς ταξιδιώτες και από επαγγελματίες του χώρου, για πράγματα που πρέπει να προσέξεις ή να αποφύγεις ώστε να γλιτώσεις χρόνο και χρήματα και να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις.

 • Κάνε κράτηση αυτοκινήτου όσο νωρίτερα μπορείς και όχι όταν φτάσεις στον προορισμό σου. Προγραμματίζοντας την ενοικίαση του αυτοκινήτου από πριν, έχεις τον χρόνο να συγκρίνεις τιμές και να επιλέξεις την πιο συμφέρουσα προσφορά για το αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες σου, ενώ δεν αναλώνεις τον πολύτιμο χρόνο του ταξιδιού σου για την αναζήτηση οχήματος. Αντίθετα, αν επιλέξεις να κάνεις κράτηση στον προορισμό, δεν υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης πολλών διαφορετικών εταιρειών με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να μην επιτύχεις την καλύτερη δυνατή τιμή, ενώ και η προσφορά θα είναι πιο περιορισμένη, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των οχημάτων τη συγκεκριμένη στιγμή.
 • Ξεκαθάρισε τι ακριβώς περιλαμβάνεται και τι όχι στις ασφαλιστικές καλύψεις, αν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για παραλαβή/επιστροφή στο αεροδρόμιο ή σε άλλο σημείο, για επιπλέον οδηγό, χειμερινά λάστιχα κλπ. Έτσι θα γνωρίζεις εξαρχής το συνολικό κόστος της κράτησης και θα μπορείς να συγκρίνεις καλύτερα τις διαθέσιμες προσφορές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.
 • Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ποιο είναι το ποσό απαλλαγής στην ασφάλεια, δηλαδή το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσεις σε περίπτωση ατυχήματος και το οποίο θα δεσμευθεί στην πιστωτική σου κάρτα μέχρι την επιστροφή του οχήματος. Υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγεις αυτό το ποσό, επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη. Γνωρίζοντας τις χρεώσεις κάθε φορά, μπορείς να αποφασίσεις τι προτιμάς.
 • Αν σχεδιάζεις να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο εκτός της χώρας ενοικίασης, ενημέρωσε την εταιρεία ώστε να γνωρίζεις αν υπάρχει επιπλέον κόστος ή άλλοι περιορισμοί.
 • Σε περίπτωση καθυστέρησης για την παραλαβή του οχήματος την προγραμματισμένη ώρα, ενημέρωσε την εταιρεία ενοικίασης για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως το να διατεθεί το αυτοκίνητό σου σε άλλον πελάτη.
 • Βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ενοικίαση, όπως ταυτότητα/διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης (διεθνές αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό) και voucher/confirmation της κράτησης. Θα χρειαστεί επίσης πιστωτική κάρτα με διαθέσιμο όριο που να καλύπτει το ποσό που θα δεσμευθεί κατά τη διάρκεια ενοικίασης.
 • Οπωσδήποτε ρώτησε αν το αυτοκίνητο γεμίζει με βενζίνη ή πετρέλαιο, καθώς και αν το παραλαμβάνεις και το επιστρέφεις με γεμάτο ντεπόζιτο ή αντίστροφα. Σε περίπτωση που το παρέλαβες γεμάτο και δεν το επιστρέψεις επίσης γεμάτο, η τιμή που θα σε χρεώσει η εταιρεία για τα καύσιμα θα είναι πολύ υψηλή.
 • Έλεγξε προσεκτικά το αυτοκίνητο κατά την παραλαβή για τυχόν βλάβες, χτυπήματα ή γρατζουνιές και σε περίπτωση που υπάρχουν, ζήτησε να καταγραφούν από την εταιρεία ενοικίασης, ώστε να μην θεωρηθεί ότι προκλήθηκαν εκ των υστέρων.
 • Φρόντισε να έχεις μαζί σου σε όλη τη διάρκεια ενοικίασης τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την εταιρεία, για να την ενημερώσεις σε κάθε έκτακτη ανάγκη.
 • Σε περίπτωση ατυχήματος, κάλεσε την αστυνομία, πάρε αντίγραφο της αναφοράς και γενικά ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σου.
 • Αν έχεις δικό σου gps είναι προτιμότερο να το πάρεις μαζί σου αντί να το νοικιάσεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλα αξεσουάρ, όπως παιδικό κάθισμα.
 • Κατά την παράδοση του αυτοκινήτου έλεγξε ξανά το αυτοκίνητο για φθορές που δεν υπήρχαν στην παραλαβή και αν είναι νέες, ενημέρωσε το τοπικό γραφείο ενοικίασης. Πιθανόν να καλύπτονται από την ασφάλειά σου, αλλιώς μάλλον θα χρεωθεί κάποιο ποσό στην κάρτα σου. Είναι χρήσιμο να βγάλεις και κάποιες φωτογραφίες, ώστε να φαίνεται ακριβώς το μέγεθος της ζημιάς.
 • Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σέβεσαι τους όρους του συμβολαίου σου και να αποφεύγεις επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ) γιατί σε περίπτωση ατυχήματος δεν καλύπτεσαι από την ασφάλεια.
 • Πριν το ταξίδι σου, χρησιμοποίησε τη μηχανή αναζήτησης ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων του TravelCompare για να συγκρίνεις τιμές από διάφορες εταιρίες και να βρείς το κατάλληλο αυτοκίνητο για το ταξίδι σου στην καλύτερη τιμή.

Πηγή: travelcompare.gr