Το ψήσιμο με κάρβουνα είναι μια αληθινή δοκιμασία για κάθε έμπειρο ψήστη. Από το άναμμα και την τοποθέτηση του κάρβουνου μέχρι τη ρύθμιση της ροής αέρα και τον έλεγχο αναφλέξεων, αυτό είναι μια συναρπαστική πρόκληση με υπέροχες γευστικές ανταμοιβές. Αλλά ακόμα πριν ανάψετε τα κάρβουνα και ξεκινήσετε το ψήσιμο, υπάρχει μια πολύ σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε: Τι είδος κάρβουνου πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Οι ψήστες συχνά αναρωτιούνται αν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν κάρβουνα ή μπρικέτες. Τα κάρβουνα είναι καλύτερο καύσιμο από τις μπρικέτες ή οι μπρικέτες είναι πιο αποτελεσματικές στο να διατηρούν τη θερμοκρασία; Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές, που είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιον τύπο να επιλέξετε.
Το ψήσιμο με κάρβουνο είναι μια δυναμική εμπειρία. Το κάρβουνο ζεσταίνεται και είναι έτοιμο για ψήσιμο πολύ γρήγορα, συνήθως χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά. Η έντονη θερμότητα του μπορεί να ξεροψήσει το φαγητό σας σε δευτερόλεπτα, να δώσει ένα καφετί χρώμα στην επιφάνεια και να το αρωματίσει με αγνά αρώματα ξύλου.
Το μειονέκτημα; Μόλις τα κάρβουνα ανάψουν και βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο καύσης, αρχίζουν να χάνουν τη θερμότητα τους σχετικά γρήγορα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι θερμοκρασίες θα πέσουν από την πολύ υψηλή σε μέτρια θερμοκρασία μέσα σε 30 λεπτά, οπότε αν θέλετε να διατηρήσετε τη θερμότητα για το μαγείρεμα θα πρέπει να συμπληρώσετε κάρβουνα. Ευτυχώς, τα κάρβουνα ανάβουν και θερμαίνονται πολύ γρήγορα όποτε μπορείτε να έχετε γρήγορα υψηλή θερμότητα μέσα σε 10-15 λεπτά από την προσθήκη των επιπλέον «κρύων» κάρβουνων. Σε αυτό βοηθάει η χρήση ενός δοχείου ανάμματος για κάρβουνα που σας επιτρέπει να φτιάχνετε κάρβουνα και έξω από τη ψησταριά σας.
Για λόγους ευκολίας, κάποιες εταιρίες προχώρησαν στη παραγωγή μπρικετών. Σπάνε το κάρβουνο και με χρήση συνδετικού υλικού, συνήθως με φυσικό άμυλο, δημιουργούνται τα συμπαγή μικρά κομμάτια σε σχήμα μαξιλαριού ομοιόμορφου σχήματος ή σε μακρόστενους «σωλήνες» με τρύπα στη μέση. Οι μπρικέτες αποδίδουν σχεδόν την ίδια θερμότητα με τα κάρβουνα. Το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η ομαλότητα στο μέγεθος και στο σχήμα τους. Με τις μπρικέτες, είναι σχετικά πιο εύκολο να δημιουργήσετε ένα ομοιόμορφο στρώμα φωτιάς, σε αντίθεση με τα ακανόνιστα κάρβουνα που αφήνουν τρύπες ενδιάμεσα και φεύγει η φωτιά. Επίσης σε σχέση με τα περισσότερα κάρβουνα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.
Οπτικά, το κάρβουνο δεν έχει ομοιόμορφο σχήμα όπως οι μπρικέτες. Τα κομμάτια μπορεί να έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα και μεγέθη τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ειδικά με την διατήρηση θερμότητας για περισσότερο χρόνο. Δεύτερον, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση της ποσότητας κάρβουνου και της ποσότητας μπρικετών που χρησιμοποιείτε σε μια συνταγή. Οι περισσότερες συνταγές έχουν συγκεκριμένες οδηγίες που χρησιμοποιούν μπρικέτες, οπότε αν χρησιμοποιείτε κάρβουνα, θα χρειαστείτε να αποφασίσετε εσείς πόσα θα χρησιμοποιήσετε.
Τελικά ο τύπος καυσίμου που θα επιλέξετε είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση, εξαρτάται μόνο από εσάς ως ψήστη. Μια συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι να προτιμάτε να χρησιμοποιείτε κάρβουνα όταν το ψήσιμο διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα δεδομένου ότι τα τρόφιμα που θα ψήσετε χρειάζονται από μέτρια έως υψηλή άμεση θερμοκρασία. Για οποιαδήποτε συνταγή χρειάζεται παραπάνω από 1 ώρα προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε μπρικέτες, επειδή δίνουν μια μεγαλύτερη και πιο ομοιόμορφη πηγή θερμότητας, η οποία ταιριάζει καλύτερα για ψησίματα στην σχάρα που χρειάζονται μεγαλύτερη διάρκεια.
Πηγή: https://www.ilovebbq.gr