Tips, για πλύσιμο του αυτοκινήτου στο σπίτι!

Tips, για πλύσιμο του αυτοκινήτου στο σπίτι!

Tips, για πλύσιμο του αυτοκινήτου στο σπίτι! 2560 1709 phoenixdaamt

Τώρα που #μένουμε_σπίτι και έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πλύνουμε το αυτοκίνητο μας!

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικό για την προστασία του και τον περιορισμό της φθοράς, από την επαφή του με τους ρυπογόνους παράγοντες της ατμόσφαιρας: σκόνη, γύρη, έντομα, περιττώματα πουλιών κλπ.

Το καλό και τακτικό πλύσιμο μπορεί σε βάθος χρόνου να εξασφαλίσει μια καλή προστασία όχι μόνο στο αμάξωμα, αλλά και στην ίδια τη μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου. Αν όμως γίνεται  με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και, σε βάθος χρόνου, το όχημα να δείχνει περισσότερο ταλαιπωρημένο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές χρήσιμες και απλές οδηγίες, για το σωστό πλύσιμο:

1. Στη σκιά της καθαριότητας

Πρώτη και βασικότερη συμβουλή είναι ότι το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σε σκιερό σημείο. Μια πυλωτή, ένας χώρος με τέντα ή ένα κλειστό πάρκινγκ με δυνατότητα απομάκρυνσης του νερού είναι κατάλληλα σημεία. Η σκιά εξυπηρετεί στο να μην μείνουν στίγματα πάνω στο αυτοκίνητο. Ο ήλιος και η ζέστη εξαφανίζουν πολύ γρήγορα το νερό από το αμάξωμα όσο εμείς το σαπουνίζουμε με αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα της καθαριστικής ουσίας. Επιπλέον, η έντονη θερμοκρασία μπορεί να εξατμίσει και πολλά από τα χρήσιμα συστατικά των χημικών που θα χρησιμοποιήσουμε, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα  τους.

2.Το μυστικό με τους δύο κουβάδες

Όλοι ξέρουν ότι το σπιτικό self service πλύσιμο απαιτεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα καλού μεγέθους κουβά. Λίγοι γνωρίζουν όμως τη συνταγή με τους δύο κουβάδες. Στον έναν βάζουμε το νερό και το σαμπουάν του αυτοκινήτου και είναι αυτός με τον οποίο θα πλύνουμε. Ο δεύτερος έχει μόνο καθαρό νερό και χρησιμεύει για να ξεβγάζουμε το σφουγγάρι μας πριν φορτώσουμε νέα ποσότητα σαπουνάδας και επιστρέψουμε στο όχημα. Το ξέβγαλμα του σφουγγαριού στον κουβά της σαπουνάδας θα επαναφέρει σκόνες και βρωμιές στο αυτοκίνητο και όχι μόνο δε θα καθαρίσουμε όπως θα θέλαμε αλλά ενδέχεται να βλάψουμε το χρώμα πλένοντας με σφουγγάρι γεμάτο σωματίδια.

3.Τα πάνω κάτω, όχι τα πίσω μπρος

Κάθε καλό πλύσιμο ξεκινά με καλό κατάβρεγμα του αυτοκινήτου με νερό προκειμένου να μαλακώσουν οι βρωμιές και να απομακρύνονται πιο εύκολα. Ένα από τα διάφορα «κανόνια» αφρού τα οποία υπάρχουν στην αγορά εξυπηρετούν πολύ εδώ, καθώς «ασπρίζουν» γρήγορα το όχημα και το μουλιάζουν αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος, αλλά και το κόστος σημαντικά. Κατόπιν ξεκινάμε το σαπούνισμα, πάντα από πάνω προς τα κάτω, διότι στις χαμηλότερες περιοχές συγκεντρώνεται η περισσότερη βρωμιά και αφενός δε θέλουμε να τη μεταφέρουμε με το σφουγγάρι στα ψηλότερα σημεία, αφετέρου δεν κινδυνεύουμε να λερώσουμε περιοχή που έχουμε ήδη καθαρίσει. H κίνηση του χεριού είναι ευθεία και όχι κυκλική, ενώ μπορείτε να ξεβγάζετε τοπικά κάποια σημεία αμέσως μετά το σαπούνισμα έτσι ώστε να μη μένουν στίγματα, ενώ σίγουρα θα γίνει ένα γρήγορο δεύτερο χέρι σαπουνάδας πριν το τελικό ξέβγαλμα. Στις σκληρές βρωμιές ψεκάζετε καθαριστικό πριν το βασικό πλύσιμο προκειμένου να μουλιάσει. Επίσης μετά το πλύσιμο εξετάστε με το μάτι και το χέρι τις επιφάνειες για να εντοπίσετε τυχόν περιοχή η οποία δεν καθάρισε καλά.

4.Επενδύστε σε υλικά

Το σπιτικό πλύσιμο μπορεί να αποδειχτεί πιο οικονομικό διότι π.χ. με ένα μπουκάλι σαμπουάν, με ένα καλό σφουγγάρι και τα ανάλογα πανιά θα κάνουμε πολλά πλυσίματα και σε βάθος χρόνου θα κάνουμε απόσβεση. Αξίζει λοιπόν να δώσουμε κάποια ευρώ αρκεί να γίνει με προσοχή. Καταρχάς επιλέξτε τα σαμπουάν που είναι ειδικά για αυτοκίνητο και μην καταφεύγετε σε οικιακά καθαριστικά (πιάτων ή γενικής χρήσεως). Συνήθως αυτά είναι πολύ σκληρά για το αυτοκίνητο και ακόμα και να μη βλάψουν το χρώμα θέτουν σίγουρα σε κίνδυνο τις ελαστικές τσιμούχες σε πόρτες, παρμπρίζ και παράθυρα. Επίσης ένα δίλημμα είναι το αν θα επιλέξετε κλασσικό σφουγγάρι ή κάποιο από τα καθαριστικά γάντια. Η δεύτερη περίπτωση είναι μάλλον προτιμότερη διότι επιτρέπει να ασκήσετε πιο στοχευμένη πίεση με τα δάχτυλα πάνω σε σημεία που θέλουν επιμονή, ενώ η κίνηση είναι συνολικά πιο φυσική και πιο ξεκούραστη από το να σφίγγετε συνέχεια ένα σπόγγο στην παλάμη σας.

5.Στέγνωμα

Ακούγεται ως το πιο εύκολο αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει το στέγνωμα αλλά ο βασικός είναι να γίνει γρήγορα. Καλό εργαλείο εδώ η χρήση της ελαστικής λεπίδας η οποία μπορεί να απομακρύνει με μια κίνηση το 80% του νερού μας επιφάνειας. Τα πανιά με μικροίνες μπορούν να αναλάβουν το έργο στη συνέχεια, όπως και αντίστοιχα τα γνωστά συνθετικά δερμάτινα υλικά.

Συμβουλές φροντίδας για το εσωτερικό του αυτοκινήτου:

  1. Ανοίξτε τις πόρτες για καλύτερο αερισμό.
  2. Βγάλτε τα πατάκια και τινάξτε τα για να φύγει η σκόνη. Αφήστε τα έξω ώσπου να τελειώσετε με το καθάρισμα.
  3. Μαζέψτε τα σκουπίδια από τα καθίσματα. Θα εκπλαγείτε από αυτά που θα βρείτε.
  4. Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας με καθαριστικό αυτοκινήτου για τον καθαρισμό του ταμπλό, για το τιμόνι και για τις άλλες σκληρές επιφάνειες.
  5. Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα τα καθίσματα και το πάτωμα. Για να σκουπίσετε αποτελεσματικά το εσωτερικό του αυτοκινήτου, χρησιμοποιήστε τα ειδικά εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας ώστε να φτάσετε ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία.
  6. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό χαλιών για να βγάλετε τυχόν λεκέδες, αλλά προσπαθήσετε να μη ρίξετε πολύ γιατί αλλιώς θα αργήσουν να στεγνώσουν.
  7. Καθαρίστε το εσωτερικό των τζαμιών με χαρτί κουζίνας και καθαριστικό για τζάμια ή με διάλυμα ξιδιού.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, το πλύσιμο του αυτοκινήτου γίνεται γρήγορα, και προπαντός σωστά!

Πηγές: autotriti.gr,  zewa.net/gr